ПРОЈЕКAТ И ПРОГРАМ EXCHANGE 3 ПОМAЖE ПОРОДИЦИ СИМОНОВИЋ
У ПАСИ ПОЉАНИ
14.3.2011

Мултидисциплинарни мобилни тимови Градске општине Палилула, који реализују пројекат „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, у оквиру програма  Exchange 3, већ четири месеца помажу на територији општине Палилула социјално угрожене, стара и изнемогла лица, децу, инвалиде и особе трећег доба које су непокретне и које зависе од туђе помоћи. Овим поводом, председник градске општине Палилула, проф др Игор Новаковић и председник Скупштине Милан Ђурђевић, са сарадницима, члановима Већа и мобилни тим који пружа услуге социјално-угроженим становницима Палилуле, обишао је породицу Симоновића у селу Паси Пољани.

Небојша Симоновић живи са супругом и двоје унучади, Милошем, (ученик Саобраћајне школе, узраста 17. година) и Милицом, (19 годишњом ученицом Економске школе) у веома тешким условима, Са 15.600 динара породичне пензије коју примају деца након смрти оца, живот у овој породици је готово на ивици егзистенције. Деда Небојша не прима пензију, јер му недостаје 14 месеци радног стажа. После вишегодишњег рада у „Нисалу", проглашен је технолошким вишком и од тада су почеле недаће, које су проузроковале неплаћање текућих рачуна за воду, струју и остале комуналне трошкове.

Мобилни тим пројекта општине Палилула, сачињен од једног лекара, психолога и правника, након разговора са члановима породице уручио је једнократну помоћ општине, сачињен од пакета са прехрамбеном и хемијском робом.

По речима проф.др Игора Новаковића општина ће и овој породици помоћи да превазиђе и реши неке од текућих проблеме. Деци ће бити покривени трошкови издавања личних карата, картице за превоз, обезбеђена гардероба, деди Небојши ће бити омогућен бесплатен превоз до Беле Паланке како би регулисао документа која су му потребна за здравствену заштиту. Општина ће пружити помоћ деци и у циљу наставка редовног школовања јер су остала без оца који је преминуо пре 8 година а мајка се одрекла деце и отишла.

Општина Палилула, у оквиру пројекта има три мобилна тима на терену која стално обилазе социјално и материјално угрожена лица. Услуге обухватају медицинску помоћ угрожених категорија становника у времену од 09 -14:00 сати: мерење крвног притиска и шећера у крви, пружање лекарске саветодавне помоћи, психо-социјалне помоћи и подршке, правне помоћи. Све потребне информације о коришћењу бесплатних услуга мобилних тимова пројекта, грађани могу добити на телефон 018/ 244-587 или у својим месним кацеларијама. Овај пројекат финансира Европска унија, преко Сталне конференције градова Србије, у оквиру програма EXCHANGE 3 и траје годину дана. Због све већег броја социјално угрожених лица, нишка Палилула се налази на зачељу листе чији становници примају месечно испод 18.000 динара.